یکی از نشانههای مهم در شناخت مشکلات گفتاری در کودکان، با تأخیر کلامی خود را نشان میدهد. عدم توجه به این نشانهها باعث تأثیرات منفی بر رشد زبانی و ارتباطی کودکان خواهد شد. کودکانی که به این عارضه زبانی مبتلا هستند اصولاً در تولید صداها، بیان کلمات و تشکیل جملات با مشکل مواجه هستند.
فارغ از علل مختلف این مشکل که میتواند عوامل ژنتیکی، محیطی یا مشکلات ساختاری در سیستم فیزیولوژیکی گفتار و زبان باشد، باید نسبت به درمان تأخیر کلامی کودک با روشهای درمانی مناسب اقدام نمود.
شما میتوانید با تماس با کلینیک دل آرام در تهران افسریه، مشاوره برای حل مشکل تاخیر کلامی کودک در تهران و فرزند خود داشته باشید. شماره تلفن: 09309509439 – 02133650724
تأخیر کلامی کودک یا تأخیر در گفتار چیست؟
این مشکل نوعی اختلال در ارتباط و صحبتکردن کودکان است. چنانچه کودکی باوجود تکامل جسمی قادر به بیان یک عبارت کامل نبوده و فقط از چند کلمه برای ادای منظور خود استفاده کند، احتمالاً دچار اختلال در تکلم است؛ البته باید خاطرنشان کرد که تنها این مورد نشان از تأخیر در گفتار نیست.
چرا که بسیاری از کودکان ممکن است با سرعت کمتری به تکامل زبانی برسند. تحت این شرایط اگر کودکی تا سن دو سالگی قادر به ادای جملات ساده و کوتاه نباشد، میتوان از این عارضه بهعنوان تأخیر کلامی کودک یاد نمود.
به بیان ساده تأخیر در گفتار کودک بدین معناست که کودک متوجه میشود که والدین و اطرافیان چه میگویند، اما در طرز بیان اصوات برای پاسخگویی دچار مشکل است. البته باید گفت که لکنت زبان یک عارضه دیگر در مشکلات گفتاری به شمار میرود و درمان لکنت زبان با گفتاردرمانی هم در کلینیک توانبخشی دل آرام انجام میپذیرد.
علت دیر زبان باز کردن کودک
علت بروز این عارضه میتواند دلایل بسیاری داشته باشد که چنانچه بر اثر بیماری نباشد، بهراحتی قابلدرمان خواهد بود. یکی از موارد دیر زبان باز کردن کودک به عدم تمایل او برای صحبتکردن برمیگردد؛ اما در بیشتر موارد این نشان از علل جدیتری در کودک است:
- وجود مشکل فیزیکی در عضلات تولید صدا
- آپراکسی گفتار (CAS)
- اشکالات شنوایی
- فقر محیطی
- اختلال طیف اوتیسم
- مشکلات عصبی
- کمتوانیهای ذهنی
- اشکالات پردازشی
درمانهای تأخیر کلامی کودک
والدین قادرند با برخی اقدامات همچون صحبتکردن با کودک از بدو تولد، پاسخ به غرغر کردنهای آنها در سنین کودکی، آوازخواندن برای کودک، خواندن کتاب با صدای بلند و کارهای از این قسم مانع از دیرباز شدن زبان کودک و تأخیر در گفتار او شوند. درعینحال در صورت بروز این عارضه میتوانید با روشهای درمانی زیر نسبت به برطرف نمودن این مشکل در کودکان اقدام نمایید:
گفتاردرمانی
یکی از کارهای موثر و سریع در درمان تأخیر کلامی کودک در تهران یا مکان های دیگر مراجعه به مراکز گفتاردرمانی در افسریه است. این روش ممکن است با مجموعهای از ماساژها و یا انجام بازیهای خاص توسط متخصصین گفتاردرمانی انجام شود. همه این موارد بسته به علت تأخیر در گفتار کودک متغیر خواهد بود.
بسته به سطح مشکل کودک متخصصین گفتاردرمانی در جلسات ۳۰ الی ۴۵ دقیقهای با تعداد جلسات متغیر اقدام به درمان خواهند کرد. مدتزمان درمان تأخیر در گفتار کودک ممکن است بین ۱ تا چند ماه طول بکشد.
بازیدرمانی
استفاده از بازی درمانی توسط گفتار درمان و کودک انجام میشود. ضمن اینکه برخی از این بازیها را میبایست والدین در منزل با کودک انجام دهند تا روند بهبود با سرعت بیشتری انجام شود. البته نیاز است تا قبل از اینکه بازی درمانی شروع شود، مشاوره کودک در جنوب شرق تهران اتفاق افتد.
دارودرمانی
بسته به علت بروز این عارضه در کودک ممکن است متخصص از داروهای مختلفی متناسب با سطح بیماری جهت بهبود استفاده نماید. در برخی موارد نیاز به نوروفیدبک در افسریه نیز پیدا میشود.
استفاده از روشهای سنتی در درمان تأخیر کلامی کودک
خوشبختانه استفاده از طب سنتی در درمان بسیاری از بیماریها با موفقیت همراه بوده است. برای رفع این عارضه در کودکان نیز طب سنتی با درمان خوراکی عمل میکند. خوردن تخممرغ، تخم کفتر، بادام، روغنزیتون و… راهحلهای خوراکی طب سنتی در این زمینه است؛ البته باید خاطرنشان کرد هیچ منبع علمی و آزمایشی این روش را تایید نمیکند، اما بسیاری خانوادهها که از گذشته پیرو روشهای سنتی هستند با استفاده از این راهکارها در درمان بسیاری از امراض موفق عمل نمودند.
تاثیر گفتاردرمانی در تأخیر در گفتار و گفتاری کودک
یکی از مراحل تکامل کودکان رشد گفتاری و زبان آنها است. هرگونه مشکل و تأخیر در صحبتکردن کودک میتواند باعث تأخیر در جنبههای دیگر رشد او شود. ازاینرو درمان سریع این عارضه با روشهای مختلف تحتالشعاع قرار میگیرد.
در حال حاضر درمان این عارضه با راهکارهای مختلف در گفتاردرمانی انجام میشود. به همین دلیل، عاقلانه است که این گزینه را در صدر روشهای درمانی قرار دهیم. چرا که با کمکگرفتن از متخصص گفتاردرمانی و تشخیص زودهنگام میتوانید درمانهای مناسب را با کمترین عوارض انجام دهید. این راهکارها در گفتاردرمانی به کودک کمک میکنید تا مهارتهای ارتباطی خود را بهبود دهد و با دیگران بهراحتی ارتباط برقرار کند.
البته درمان اختلال تلفظ در کودکان و درمان اختلال بلع با گفتار درمانی در تهران نیز با گفتار درمانی قابل انجام است
پرسشوپاسخ
بسیاری از خانوادهها که فرزندان زیر ۲ سال دارند، ممکن است بامطالعه این مقاله سوالات بسیاری در ذهنشان مطرح شود:
چه زمانی باید نگران حرفنزدن کودک باشیم؟
درصورتیکه کودک به تکامل جسمی رسیده باشد؛ ولی در بیان عبارات و جملات دچار مشکل بوده و تنها با بیان چند کلمه منظور خود را ادا میکند، میبایست به متخصص مراجعه نمود. چرا که کودک شما احتمالاً با اختلال در تکلم مواجه است.
آیا دیر حرفزدن کودک نشانه کمهوشی است؟
خیر. تنها با استناد به تأخیر کلامی و گفتاری نمیتوان گفت کودک کمهوش است، چرا که مؤلفههای دیگری نشان از کمهوشی کودک دارد.
حرفنزدن کودک تا چه سنی طبیعی است؟
به طور تقریبی حرفنزدن کودک تا ۱۴ ماهگی طبیعی است، اما درصورتیکه فرزند شما بیش از ۱۶ ماه دارد و هنوز حرف نمیزند، مسلماً یا مشکل هوشی و یا مشکل پزشکی دارد که میبایست نسبت به درمان هرچه سریعتر آن اقدام نمود.
کمبود چه ویتامینی باعث دیر حرفزدن کودک میشود؟
ویتامینهای B6، B12 و ویتامین دی بهعنوان ویتامینهایی که باعث تأخیر در حرفزدن کودکان هستند شناخته میشود.
کلام پایانی
کودکان در سنین مختلف رشد قادر به تکلم و گفتار هستند و روند رشد زبان آنها بهصورت آرام و پیوسته و با تکامل جسم آنها کامل میشود. موارد مختلفی مثل عوامل ژنتیکی، محیطی، مشکلات ساختاری در سیستم فیزیولوژیکی، مکملها و مواد غذایی موردنیاز کودک و… باعث تأخیر زبان و گفتار کودک میشود.
برای تشخیص و درمان این عارضه باید از همان کودکی و در سنین پایین اقدام نمود. پس اگر کودک شما به تکامل جسمی رسیده، اما قادر به ادای عبارات و کلمات نیست و منظور خود را با بیان چند کلمه عنوان میکند، ممکن است دچار عارضه تأخیر کلامی کودک و تاخیر در گفتار شده باشد. ازآنجاکه بروز این مشکل میتواند به دلایل مختلفی باشد، حتماً با مشاهده نشانههایی که در طی مقاله به آن اشاره شد برای درمان هر چه سریعتر اقدام نمایید. میتوانید با کلینک توانبخشی دل آرام تماس بگیرید.